Možnosti štúdia
V školskom roku 2020/2021 otvárame nasledujúce odbory:
Školský vzdelávací program je v zmysle zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §7 odst. 9 verejne prístupný k nahliadnutiu u informátora (vrátnica SOŠ, Pod Bánošom 80).
Prijímacie konanie sa koná v súlade so zákonom č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Kritériá prijímacieho konania pre školský rok 2020/2021 (pdf)
Kód odboru | Názov odboru |
Dĺžka štúdia |
Počet žiakov |
2954 H 00 | mäsiar | 3 | 10 |
2977 H 00 | cukrár kuchár | 4 | 13 |
2978 H 00 | cukrár pekár | 4 | 13 |
2987 H 02 | biochemik - výroba piva a sladu | 3 | 10 |
4234 M 00 | podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat | 4 | 12 |
4553 K 00 | podnikateľ pre rozvoj vidieka | 4 | 17 |
6324 M 00 | manažment regionálneho cestovného ruchu | 4 | 24 |
Uchádzači so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami musia zaslať s prihláškou na strednú školu žiadosť o úpravu prijímacích skúšok s príslušnými dokladmi (doporučenie od špeciálneho pedagóga, psychologická správa), pokiaľ majú záujem študovať maturitný odbor.
Do všetkých učebných odborov budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.
Charakteristika odborov na SOŠ
Študijné odbory:
4553 K podnikateľ pre rozvoj vidieka
6324 M manažment regionálneho cestovného ruchu
4234 M podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat
SOŠ podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat
Učebné odbory:
2977 H cukrár kuchár
2978 H cukrár pekár
2987 H 02 biochemik pre výrobu piva a sladu
2954 H mäsiar
4571 H záhradník
4582 H včelár, včelárka (prihláška na stránke e - vzdelávanie)
Nadstavbové štúdium:
2952 L výroba potravín
4512 L poľnohospodárstvo
Pomaturitné štúdium:
4221 Q vidiecka turistika (3-ročné)
Charakteristika odborov na SOŠ:
4582 H včelár, včelárka
Charakteristika a učebný plán učebného odboru včelár, včelárka (pdf)
Štúdium je určené pre absolventov, ktorí získali minimálne stredné odborné vzdelanie - ISCED 3C.
2-ročné štúdium odborných predmetov s 50% podielom praxe. Študovať je možné dennou alebo externou formou. Štúdium je bezplatné a končí výučným listom.
Prihláška na štúdium oboru včelár, včelárka
K prihláške je potrebné priložiť:
- potvrdenie od obvodného lekára o zdravotnej spôsobilosti uchádzača o štúdium
- kópiu výučného listu alebo maturitného vysvedčenia.
Externé štúdium sa bude konať v piatok popoludní a v sobotu, cca 12 x do roka (poskytujeme aj ubytovanie na internáte cena 9,- €/noc). Podľa zákonov SR je možné študovať dennou formou bez obmedzenia veku, len študenti, po dovŕšení 26 rokov si musia individuálne dohodnúť podmienky sociálneho a zdravotného poistenia.
Študijné odbory
4234 M podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat
SOŠ Podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat na Facebooku
Štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou.
Je určený pre absolventov základných škôl. Jeho úspešným ukončením – vykonaním maturitnej skúšky získa absolvent úplné stredné odborné vzdelanie. Obsahovou náplňou študijného odboru je príprava kvalifikovaných pracovníkov v oblasti podnikania, predaja, chovu spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat. Odborná problematika chovu je zameraná na chov spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat, ktoré sú komerčne dostupné na slovenskom trhu. Zahŕňa poznatky z biológie, anatómie týchto zvierat, ďalej technológie ich chovu etológiu, výber týchto zvierat do vybraných podmienok. Správny spôsob spolužitia zvierat s človekom s prihliadnutím na welfare zvierat, hygienu a zdraviu neškodné podmienky pre človeka pri spolužití so zvieratami. Ekonomiku, riadenie obchodnej prevádzky, marketing, prácu s informačno-komunikačnými technológiami. Nevyhnutnou súčasťou je aj spôsob a formy poradenskej činnosti pre spotrebiteľov. Absolventi majú po ukončení študijného odboru uplatnenie ako podnikatelia v predaji a v chovoch týchto zvierat, v chovných staniciach, zakladaní a organizovaní práce v útulkoch zvierat, predaji a distribúcia krmív, pomôcok, obydlí a hračiek. Súčasne majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
6324 M manažment regionálneho cestovného ruchu
Učebný plán a charakteristika MRCR (pdf)
Štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou.
Absolvent je schopný vykonávať pracovné činnosti v regionálnom cestovnom ruchu, najmä prispievať k rozvoju služieb cestovného ruchu na konkrétnom území (zabezpečenie dopravy, ubytovania, stravovania, lekárskej starostlivosti, poistenia, sprievodcovstva a pod.). Študenti absolvujú praktický výcvik aj počas prázdnin v subjektoch poskytujúcich služby v cestovnom ruchu.
Uplatnenie absolventa
Absolvent sa uplatní v cestovných kanceláriách, informačných centrách, múzeách ako informátor, organizátor cestovného ruchu v regiónoch a obciach, stravovacích a ubytovacích zariadeniach, sprievodcovských činnostiach.
4553 K podnikateľ pre rozvoj vidieka
Učebný plán a charakteristika PPRV (pdf)
Štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou, absolvent zároveň získa i výučný list.
Absolvent sa stane subjektom, ktorý zabezpečuje spravovanie daností krajiny pre rozvoj agroturistiky a je schopný na tento účel využívať fondy EÚ a vlády pre rozvoj vidieka. Študent získa počas štúdia široké vedomosti a zručnosti pri príprave, technickom a technologickom zabezpečovaní a riadení podnikateľských aktivít súvisiacich s rozvojom vidieka.
Profil absolventa
Absolvent
* ovláda princípy plánovania a tvorby podmienok pre agroturistiku a turistiku na vidieku
* získa schopnosti orientácie, ale aj využitia fondov EÚ pre rozvoj vidieka
* pozná dejiny, kultúru, národopis, tradície, umelecké remeslá, historické a náučné zvláštnosti regiónu, mesta, obce
* pozná normy a právne predpisy vo vidieckej turistike
* ovláda zásady stolovania, princípy prípravy jedál, podávanie jedál a nápojov
* pozná princípy ubytovania turistov a zabezpečenia s tým súvisiacich služieb
* ovláda zásady sprievodcovskej činnosti vo vidieckom cestovnom ruchu
Učebné odbory
2987 H 02 biochemik pre výrobu piva a sladu
Trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou.
Ako jediná škola na Slovensku od septembra 2017 otvárame učebný odbor 2978 H 02 biochemik pre výrobu piva a sladu.
Absolventi trojročného učebného odboru sú kvalifikovaní pracovníci schopní sa mostatne vykonávať odborné a technologické činnosti pri výrobe piva a sladu. Ovládajú príslušnú techniku, stroje a zariadenia, príslušné technológie, základy ekonomiky výroby a služieb. Poznajú základné prírodovedné zákonitosti svojho odboru a vedia ich prakticky využívať pri priešení odborných problémov. Základom odbornej teoretickej a praktickej prípravy je učivo o prírodných, technických, technologických, ekonomických a ekonomicky-spoločenských zákonitostiach a ich aplikácie v praktických činnostiach.
Absolvent má všetky predpokloady na to, aby po príslušnej praxi vedel posudzovať základné a pomocné suroviny, kontrolovať nastavenie technologických prarametrov vo výrobnom procese, vyrábať výrobky podľa technologických postupov a receptúr, dodržiavať a uplatňovať zásady HACCP, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Vie sa orientovať v základných vzťahoch svojho odvetvia výroby k životnému prostrediu a v zásadach jeho ochrany pred možnými negatívnymi vplyvmi. Vie sa orientovať na trhu práce, aktívne komunikovať, vie používať informačné a komunikačné technológie.
Absolvent má možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu.
2977 H cukrár kuchár
Štvorročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou.
Štvorročný učebný odbor pre chlapcov aj dievčatá. Absolvent ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Zároveň získava vedomosti a zručnosti pri výrobe cukrárskych výrobkov: úprava a výber surovín, ich spracovanie na hmoty, cestá, náplne, polevy. Dohotovenie korpusov plnením, polievaním a zdobením na torty, rezy, rolády a ostatné žiadané výrobky.
Učebný odbor cukrár kuchár, vzniká na podnet podnikateľov Slovenska so zameraním na hotely, reštaurácie a podniky spoločného stravovania. Možnosti pracovného uplatnenia absolventa sú v priemyselnej výrobe, v štátnych a súkromných podnikoch, ako samostatný podnikateľ v potravinárskej výrobe, v reštauráciách, v hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania pri príprave cukrárskych
2978 H cukrár pekár
Učebný plán a charakteristika cukrár pekár pre 1. a 2. ročník (pdf)
Učebný plán a charakteristika cukrár pekár pre 3. ročník duál (pdf)
Učebný plán a charekteristika cukrár pekár pre 4. ročník (pdf)
Štvorročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Absolvent získa výučný list z obidvoch odborov.
Uplatnenie absolventa
Absolvent sa uplatní ako plnohodnotný odborník v pekárskej a cukrárskej výrobe, ako živnostník vo vlastnej výrobe a dielni, má možnosti pokračovať v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu. Absolvent má po získaní výučného listu širšie uplatnenie na trhu práce, nakoľko trend novodobých výrob je neoddeľovať cukrársku a pekársku výrobu.
2954 H mäsiar
Učebný plán a charakteristika mäsiar pre 1. a 2. ročník (pdf)
Učený plán a charakteristika mäsiar pre 3. ročník duál (pdf)
Trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Absolvent získa výučný list.
Uplatnenie absolventa
Absolvent sa uplatní ako plnohodnotný odborník v mäsiarskej výrobe, na bitúnkoch a predajniach mäsa. Veľké uplatnenie má aj v zahraničí, kde je dopyt po odborníkoch príslušného smeru.
4571 H záhradník
Učebný odbor je vhodný aj pre vzdelávanie žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Absolvent získa výučný list.
Uplatnenie absolventa: absolvent sa uplatní v záhradníckych podnikoch, predajniach kvetov, ako živnostník.
Nadstavbové štúdium
2952 L výroba potravín
Charakteristika a učebný plán študijného odboru výroba potravín (pdf)
Dvojročné štúdium je určené pre absolventov učebného odboru cukrár, pekár alebo mäsiar.
Podmienkou prijatia je úspešné absolvovanie záverečnej skúšky v jednom z uvedených odborov.
Absolvent si prehĺbi a rozšíri poznatky o technologických procesoch, metódach riadenia a kontroly výrobných procesov, o inovácii a zavádzaní nových ekologických technológií. Po úspešnom absolvované štúdia získa maturitné vysvedčenie.
Zároveň získa väčšie možnosti uplatniť sa na trhu práce.
Vidiecka turistika
Vzdelávanie vo vyššom odbornom štúdiu rozvíja a rozširuje vedomosti, zručnosti a schopnosti absolventov stredných škôl, poskytuje špeciálnu prípravu pre kvalifikované vykonávanie činností spojených s poskytovaním služieb pre potreby vidieckej turistiky.
Pracovné uplatnenie absolventa
· riadiace funkcie v malých a stredných podnikoch
· podnikanie v službách vidieckeho cestovného ruchu
· manažér združení vidieckeho cestovného ruchu
· práca na pozíciách v turistických informačných kanceláriách
· funkcie stredného a vyššieho manažmentu vo veľkých organizáciách v cestovnom ruchu
Podmienkou prijatia je úspešné absolvovanie maturitnej skúšky.
Aktuality týkajúce sa vysokých škôl nájdete na Portáli VS.
Prehľad poplatkov na VŠ nájdete tu: http://studentskefinancie.sk